Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Ne Alınır?

Mardin'den alınabilecek ürünler/eşyalar:

1-Telkari (Gümüş İşleme) Ürünleri

Mardin deyince akla gümüş işlemeciliği (telkari) gelmektedir. Gümüş işlemeciliği Midyat ilçesinde de yapılmaktadır. Gümüş eritilerek kalıplara dökülür, belli incelik kazanması için haddeden geçirilir, en kalın mikrondan başlayarak 20 mikrona kadar inceltildikten sonra birbirine dolanır ve isteğe bağlı olarak haddeden geçirilir. Haddeden geçen gümüş tellere şekil verilir ve bu şekiller kaynatılarak istenilen modeller ortaya çıkartılır. Belli parlatma aşamalarından geçtikten sonra vitrinlerde satışa sunulur. Gümüşten genellikle kolye, yüzük, bilezik, küpe gibi takılar ve rozet, kalemlik, isimlik gibi hatıra eşyaları yapılmaktadır. 



 

2- Bakır Ürünleri (Bakır Kaplar)

Geçmişten günümüze varlığını koruyan bakırcılık el sanatı, geçmişte kap kaçak yapımında kullanılan bakırın yerini diğer malzemeler aldığından, bakır günümüzde daha çok hediyelik eşya yapımında kullanılmaktadır. Alıcıların beğenisini kazanan bakır eşyalar arasında özellikle kahve fincanları, şahmeran işlemeli tepsiler, cezveler, ayran kaseleri ve şekerlikler yer almaktadır.

 

3- Sabun

Mardin'de pek çok bitkiden sabun üretilmektedir. Bu sabunlar saça ve cilde iyi gelmektedirler. Mardin yöresine özgü bir bitki olan Bıtım (Çıtırmık) yabani fıstık çeşidi olup, yağından sabun yapılmaktadır. Zayıf saçları güçlendirici özelliğe sahiptir.


 

4- Takunya

Günümüzde kullanımı sürmekte olan Takunya ilimizde 1. sınıf kavak ve gürgen ağacından yapılmaktadır.

takunya.jpg

 

5- Badem Şekeri

İlimizde doğal olarak yetişen bademler, şeker ve bitkilerle kavrularak mavi, kahverengi vb. renklerde badem şekeri üretilir. Badem şekeri katılan şekerin yoğunluğuna göre tek katlı ve iki katlı olarak anılır. Tek katlı badem şekeri daha az şekerlidir. Bayatlayan mavi renkli şekerler, rengini kaybederek beyazlaşır.

badem şekeri.jpg

 

6- Cevizli Sucuk

Sonbahar aylarında üzümlerin ve cevizlerin yetişmesinden sonra bahçelerde cevizli sucuk yapılır. Üzüm suyu ile cevizin ip üzerinde dizilerek kurutulması ile yapılır. Geçmişte evlerde kışın tüketilmek amacıyla hazırlanırdı.

cevizli sucuk.jpg

 

7- Peksimet

 Ekmek hamurundan yapılan peksimet, 2 ay süre ile saklanabilen, tadı değişmeyen kuru ekmektir. Genellikle sabahları çay ile birlikte yenir.

peksimet.jpg

 

8- Leblebi

İlimizde yetiştirilen nohutlardan elde edilen leblebi tuzlu olarak üretilir. Dağlanması nedeniyle "Dağlı Leblebi" adıyla da anılmaktadır.

leblebi.jpg

 

9- Çörek

Mardin yöresine ait "Çörek" içine çeşitli baharatlar ve tarçın katıldığından tadı değişiktir.

 

10- Süryani Şarabı

Mardin'de yetişen üzümlerden yapılır. Turizmin ilimizde gelişmesiyle birlikte Süryani Şarabı daha tanınır olmuştur.