Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Ömerli Karfoki Üzümü

Ömerli Karfoki Üzümü,Vitis viniferaL. “Karfoki” yerel çeşidinden elde edilen,yaş sofralık ve kuru olarak tüketimesunulanüzümdür. Ömerli KarfokiÜzümü yaş halde iken yeşil-sarı renkte, kurutulduğunda diğer kuru üzümlerden kolayca ayırt edilebilecek şekilde kahverengiye yakın kehribar rengindedir. Kuru üzümün çekirdekleri dışarıdan rahatlıkla tespit edilebilir. Salkım şekli dallı ve salkım sıklığı seyrektir.
Ömerli Karfoki Üzümü genç yapraklarının üst yüzeyinin rengi parlak açık yeşildir. Ana damar ve damar aralarında seyrek olarak yatıktüyler, çok seyrek dik tüyler bulunur. Olgun yapraklar orta büyüklükte ve nispeten kısadır. Yaprak ayası tipik beş dilimli olup beşgen şeklindedir ve uç dilim ana damar (L) ekseninde hafif içe kıvrımlıdır. Olgun yapraklarda üst yüzeyin rengi koyu yeşil-yeşil skalada değişim gösterir. Üst yüzeydeki ana damarların antosiyanin renklenmesi yoktur. Yapraklardaki dişlerin her iki tarafı düz şekilli ve uzundur. Sap cebi U şeklindedir. Olgun yaprakların alt yüzeyinde ana damarlar arasındaki yatık tüyler seyrek, diktüyler çok seyrektir. Üst yüzeyindeki ana damarlarda ise yatık ve dik tüyler seyrek olarak görülebilir. Yaprak sapında dik tüyler görülmez, yatık tüyler çok seyrek olarak gözlemlenir. Yaprak sapı kısadır. Yaprakların sonbaharda aldığı renk önce sarı sonra ise kahverengidir. Omcalar orta kuvvette gelişmekte olup sürgünleri yarı-diktir. Çubuklarının (bir yaşlı dal) enine kesitleri silindirik şekilli olup kabuk (mantar) dokusu kahverengi renklidir. Çubuklarının üzerinde sürekli (kesiksiz)
koyu kahverengi çizgiler yer alır. Çiçekleri erdişi olup, salkımları yazlık sürgünlerin ikinci, üçüncü, dördüncü boğumlarında oluşur.