İkbebet (Haşlanmış İçli Köfte)
İkbebet (Haşlanmış İçli Köfte)
Malzemeler;
Hamuru İçin İç Harcı İçin
2 Kaşe Şişe (Çekilmiş Yarma) Yarım Kg Kıyma- 1 kg soğan
1 kase kısırlık bulgur 1 bağ maydonoz
2 yemek kaşığı toz kişniş 20 şer gr karabiber ve yenibahar ve 30 gr pul biber
1 yemek kaşığı tuz 50 ml sıvıyağ- 15 gr tuz
Hamur için bütün malzemeleri derin bir kaba alıp üzerine, tamamen ıslanacak şekilde su ilave edip karıştırın. Üzerini kapatıp 15-20 dakika dinlendirin.
İç harcı için soğanları çok küçük doğrayın. Üzerine bir miktar tuz döküp ovun. Süzgece alıp yıkayın, elinizle suyunu sıkıp bir kenara alın. Kıymayı derin bir tencereye alıp suyunu salıp çekene kadar pişirin.Suyunu çekince baharatlar, tuz ve soğanını ilave edip kavurmaya başlayın. Soğan iyice yumuşayana kadar pişirip altını kapatın. İnce ince kıydığınız maydanozları ekleyip karışıtırın, ılımaya bırakın.
Derin bir kaba ılık su koyun. Elinizi sutya batırıp, dinlendirdiğiniz hamuru yavaş yavaş yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurma şlemine devam edin. Yoğurduğunuz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. Önce işaret parmağınızla hamuru çukurlaştırın. Bir miktar bu şekilde açtıktan sonra işaret ve orta parmağınızı birleştirip, iyice incelene kadar, parçalamadan açmaya devam edin. Açtığınız hamur hazırladığınız içten bir tatlı kaşığı koyun. Elinizi ıslatıp hamuru parmaklarınızla bastırarak kapatın. Hazırladığınız içli köfteleri kurur bir beizn üzerine dizin. Hamurlar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Yarım saat dinlendirin. Büyük bir tencereye bolca su ve bir miktar tuz koyun. Su kaynadıktan sonra içli köfteleri tek tek içine atın. Yapışmaması için kevgirle arada bir karıştırın. Köfteleri 12-15 dakika haşlayın. Haşlanan köfteleri kevgirle alın. Servis tabağına alıp sıcak servis edin.