Mardin İli Kültür Envanteri
Mardin İli Kültür Envanteri

Mardin, mimari, arkeolojik, tarihi ve kültürel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Kentte Türk, Kürt, Arap, Süryani, Yezidi, Ermeni ve diğer azınlık gruplar uyum içinde asırlardır bir arada yaşamaktadırlar. Bu renklilik, şehrin mimarisinden, gastronomisine bir çok alana yansıyarak Mardin’i eşsiz bir şehir hale getirmiştir. Mardin hem Müslümanlar için hem de Hristiyanlar için kutsal sayılan bir çok mabede de ev sahipliği yapmaktadır. Nusaybin’de bulunan Zeynel Abidin cami ve Artuklu’da ilimizin simgelerinden biri olan Ulu Cami, Kasimiye ve Zinciriye Medreseleri Müslümanlar için ne kadar kıymetli ise Midyat’ta bulunan Mor Gabriel ve Artuklu’daki Deyrulzafaran Manastırları da Ortodoks Hristiyan dünyası için aynı derecede önemlidir.
Bu nedenle, Dicle Kalkınma Ajansı’nın 2018 Yılı Ekonomik Altyapının Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında yürütülen “Mardin İli Kültür Envanteri Projesini” ilimizin bu eşsiz kültürel mirasını gelecek nesillere aktarmak için son derece önemsiyoruz. Bir kılavuz niteliğindeki bu envanter, daha önce kayıt altına alınan ayrıca kamuoyu tarafından bilinmeyen eserler hakkında doğru bilgiye ulaşılmasını sağlayacak, bu eserlerle ilgili yapılan manipülasyonların engellenmesine de vesile olacaktır. İlimizin kültürel mirasını korumak adına atılan büyük adımlardan biri olan bu envanter, önümüzdeki yıllarda yapılacak olan diğer projelerin yapıtaşı olacaktır. Ayrıca Mardin İlinin UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alması için de önemli bir kriter oluşturacaktır.
Uzun ve yorucu bir çalışma sonucunda ortaya çıkan bu eserde; Başta Mardin Valimiz Sayın Mahmut DEMİRTAŞ olmak üzere, DİKA Genel Sekreteri Ahmet ALANLI, proje bilimsel koordinatörü Batman Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Gülriz KOZBE ve Öğr. Gör. Akarcan GÜNGÖR’e ve onların şahsında tüm emeği geçenlere şükranlarımı sunarım.